Ποιο είναι το καλύτερο μέλι; Δες πώς μπορείς να το μάθεις

Μαθήματα γευσιγνωσίας μελιού: μάθε από τους ειδικούς

Το να μπορεί κανείς να ξεχωρίζει τις διαφορετικές ποικιλίες μελιού, τις αδυναμίες και τα δυνατά σημεία καθεμίας, είναι μία δεξιότητα που ο καθένας μπορεί να μάθει και να εξελίξει. Αρκεί η σωστή καθοδήγηση από ειδικό γευσιγνώστη και η εκπαίδευση στην διαδικασία περιγραφής των οσμών και των ιδιαίτερων γεύσεων. Σε κάθε περίπτωση, είναι μία γλυκιά δραστηριότητα για όλους.

gefsignosia-meliou

Πρόσφατα διοργανώσαμε ένα εισαγωγικό σεμινάριο γευσιγνωσίας μελιού για μία ομάδα επισκεπτών, σε έναν πανέμορφο χώρο στη Βραυρώνα Αττικής. Το σκηνικό ήταν ιδανικό: ένα μαγευτικό κτήμα γεμάτο λεβάντες, δενδρολίβανα, ρίγανες και θυμάρια, αλλά και εσπεριδοειδή και πολλά φυτά της μεσογειακής χλωρίδας, γύρω από τον ιστορικό αττικό αμπελώνα, λίγες εκατοντάδες μέτρα από τον πύργο της Βραυρώνας.


Μετά από μία εισαγωγή στην κοινωνία των μελισσών και στο τρόπο παραγωγής μελιού από τη μέλισσα και το μελισσοκόμο, προχωρήσαμε στην επεξήγηση του τρόπου με τον οποίο οι επαγγελματίες δοκιμάζουμε και αξιολογούμε τα δείγματα μελιού κάθε ποικιλίας. Κάθε ένας από τους συμμετέχοντες είχε το δικό του δείγμα και την αναλυτική φόρμα περιγραφής, ώστε να μπορέσει να αποτυπώσει με λέξεις το χρώμα, το άρωμα, την υφή και την ένταση της επίγευσης του κάθε μελιού. Αυτό αποδείχθηκε και το δυσκολότερο σημείο: πώς να περιγράψω με λόγια το άρωμα του μελιού της πορτοκαλιάς, της κουμαριάς, του πεύκου και της βελανιδιάς; 

trapezi-gefsignosias-melioy

Οι συζητήσεις και οι απορίες ήταν πολλές: πιο είναι το καλύτερο μέλι; είναι το θυμάρι ο βασιλιάς των ελληνικών μελιών; γιατί το μέλι κρυσταλλώνει; πώς ξεχωρίζω το καλό μέλι από το νοθευμένο; πώς ρευστοποιώ σωστά το κρυσταλλωμένο μέλι; με ποιο τυρί μπορώ να συνδυάσω κάθε ποικιλία;

Σίγουρα μάθαμε πολλά και όλοι οι συμμετέχοντες ήταν κατενθουσιασμένοι με την όλη εμπειρία. Μετά και την τελετή απονομής των διπλωμάτων (!), δώσαμε ραντεβού για το χειμώνα, για ένα ακόμα πιο εξειδικευμένο σεμινάριο, με εξάσκηση στην τυφλή δοκιμή, τεστ σύγκρισης μιγμάτων, και άλλες γλυκιές εμπειρίες!



Post a Comment

0 Comments
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.